lunes, 17 de noviembre de 2008

Futbol (Altres modalitats)

Futbol sala:

El futbol sala és una variant del futbol practicada entre dos equips de cinc jugadors, en un terreny de joc dur i amb unes dimensions de 24 a 28 m de llargada i de 13 a 15 m d'amplada.

L'origen del Futsal es remunta a 1930, a la ciutat de Montevideo, l'Uruguai, on Juan Carlos Ceriani va concebre una versió del futbol per a una competició juvenil. El joc es realitzava en pistes de bàsquet, amb sostre i sense parets.

El vocable Futsal, que és el terme internacional utilitzat per al joc, es deriva de la paraula espanyola o portuguesa "Fútbol" o "Futebol" i de la paraula portuguesa, francesa o espanyola "Salão", "Saló" o "Sala". Originalment es coneixia com a Minisoccer i després se li va donar el seu nom, reconegut mundialment com a Futsal. Actualment, també se’l coneix amb el nom de Fut-Cinc.

Una vegada que Ceriani el va impulsar, el Futsal es va fer popular ràpidament a Sud-amèrica, particularment al Brasil.
L'habilitat desenvolupada en aquest joc es fa visible en el mundialment famós estil que els brasilers demostren en el Futbol onze. Pelé, Zico, Sócrates, Bebeto i altres estrelles del futbol brasiler van desenvolupar la seva habilitat jugant a Futsal.
Encara que Brasil continua sent l'eix del Futsal mundial, en l'actualitat, el joc es juga a tot el planeta sota l'auspici de dues organitzacions que se'n disputen el control, la FIFA i l'AMF, des d'Europa, Amèrica del Nord, Centreamèrica i el Carib, a l'Amèrica del Sud, Àfrica, Àsia i Oceania.
La primera competició internacional es va realitzar el 1965, quan Paraguai va guanyar la primera Copa Sud-Amèrica. Es van jugar sis copes més fins a 1978, les quals van ser guanyades per Brasil. Brasil va continuar dominant amb una victòria en la primera Copa Panamericana l'any 1980 i la va guanyar novament el 1984.

La FIFA considera que el futbol sala ha de dependre de la federació de futbol i l'AMF (continuadora de FIFUSA, que era anterior a que la FIFA s'ocupés del futbol sala) considera que és un esport totalment diferent i ha d'estar regit per una federació pròpia.
L'Associació Mundial de Futsal (AMF) i la Unió Europea de Futbol Sala (UEFS) reconeixen oficialment la Federació Catalana de Futbol Sala (FCFS) des de 2006 i 2004 respectivament.

Als Països Catalans, hi ha una part dels equips que estan inscrits a la RFEF, que organitza la LNFS, i una altra part que participen a la Lliga Nacional Catalana de Futsal. Els equips professionals més importants són el Benicarló FS, el Playas de Castellón, el Futbol Sala Martorell o el FC Barcelona, entre d'altres.


Futbol 7

El futbol 7 és una modalitat de futbol jugada als Jocs Paralímpics, que es practica entre dos equips de 7 jugadors cadascun en un terreny de joc de 75 x 75 metres.

Futbol platja


El futbol platja és una modalitat del futbol que es juga sobre una superfície d'arena llisa, entre dos equips de cinc jugadors cadascun, i l'objectiu del qual és marcar més gols que l'equip contrari. Aquest esport té com a objectiu l'oci i l'espectacle, més que la competitivitat. Hi ha un tir a porta cada trenta segons, i un gol cada quatre minuts, de mitjana.

A Catalunya la modalitat està dirigida per Beach Soccer Catalunya, que compta amb la col.laboració de la Federació Catalana de Futbol en el desenvolupament i promoció d'aquest esport.

Principals diferències amb el futbol
  • En el futbol platja hi ha tres temps de dotze minuts. El rellotge es para quan l'àrbitre senyala un tir lliure directe, un tir de penal, o que un jugador està perdent temps.
  • Tots els tirs lliures són directes. Quan es treu un tir lliure, cap jugador, excepte el porter, es podrà situar en l'angle entre els pals i la pilota. Es a dir, no existeix la barrera.

  • Si un jugador veu la segona targeta groga, se li mostrarà la targeta blava, que l'expulsarà durant dos minuts del terreny de joc. La targeta vermella es mostrarà si un jugador veu una tercera targeta groga.

  • La sacada de banda es pot realitzar tant amb les mans com amb els peus.

El terreny de joc


El terreny de futbol platja estarà constituït per una superfície llisa d'arena, delimitada per cintes de color blau. Les seves mesures seran de 36 x 27 metres, amb una variació de +-1 m. Les diferents zones del terreny de joc (meitats del camp, àrees de penals...) es faran mitjançant línias imaginàries que uneixen dues banderes vermelles o grogues situades a un metre a l'exterior del terreny de joc. Les porteries hauran de ser de color groc fluorescent, i mesuraran 5.5 metres d'ample per 2.2 metres d'alt.


Futbol indoor


El futbol indoor és una modalitat de futbol que es caracteritza per que es disputa en un terreny de joc de menors dimensions que el futbol 11 i pel fet que existeix una paret al voltant del camp on pot rebotar la pilota.

regles

  • Terreny de joc: acostuma a ser de gespa artificial i les seves dimensions és al voltant dels 40 x 20 m. Els límits del terreny de joc estan formats per uns murs d’altura superior a un metre. Es pot practicar tant en recintes coberts com a l'aire lliure.
  • Equips: cada equip està composat per 5 jugadors, 4 de camp i un porter, essent permeses tantes substitucions com es desitgi.
  • Utilització de les parets: les parets que delimiten el terreny de joc es poden usar com si fós un element més del joc, podent rebotar-hi la pilota sense problema. Només si la pilota surt del terreny per damunt del mur o xoca contra el sostre del pavelló es realitzarà una sacada de banda. Aquesta es fa amb una sola mà i per sota de la cintura.

No hay comentarios: