jueves, 2 de octubre de 2008

flexibilitat: esport gimnastica ritmica (materials)

Baló o pilota

La Pilota esta feta de goma o plàstic, amb diàmetre entre 18 i 20 cm, i pesa almenys 400 grams, per lo que és molt lleugera. La pilota és un tant especial, implica molta més sensibilitat entre el cos i l'exercici, convertint-se en la ideal harmonia amb el cos de la gimnasta. És l'únic complement que no permet preses. Amb ell les gimnastes realitzen impressionants llançaments controlats i amb precises de caigudes fan dinàmics en els exercicis amb la Pilota.

Aro


El aro està fet de fusta o plàstic, amb el diàmetre entre 80 i 90 cm,i pes almenys 300 grams. Ha de ser ferm d'un material flexible però no tou. És molt lleuger per a facilitar els moviments. Treball amb aro és un dels més bonics i espectulars, requereix de molts trasllats en distintes direccions, però la principal exigència és la bona coordinació de moviment. La forma del aro permet fer amb bots, trasllats, girs i llançaments.





Cinta


El pal (diàmetre 1cm, llarg entre 50 i 60 cm.), fet normalment de fusta, plàstic o de fibra de vidre. A un extrem del pal va lligada la cinta, no ha de pesar més de 35 grams. El seu ample és entre 4 i 6 cm. i llarg no més de 6m. La Cinta , de vius colors, és llarga i lleugera i pot ser llançada en qualsevol direcció. Els seus moviments per l'aire dibuixen imatges i figures de distinta grandària i els canvis de ritme són impressionants.



Maces



Les maces són fetes de fusta o plàstic amb longitud entre 40 i 50 cm. pesen almenys 150 grams cada una. La gimnasta utilitza les maces per a realitzar girs, bots, llançaments i moviments asimètrics quant siguin possibles, barrejant-los amb els moviments de cos de la gimnasta. Exercicis amb les maces requerixen ben desenvolupat el sentit de ritme, màxim de coordinació psicomotriu i precisió. Les maces necessiten la major agilitat de la gimnasta.





Corda

La corda esta feta d'un material sintètic. La seva llargaria està proporcionada amb l'estatura de la gimnasta. Té nusos en els extrems. Moviments tècnics poden ser amb la corda solta i recta, amb una o dos mans. La flexibilitat, la coordinació i el caràcter artístic en la coreografia de les rutines està present en tots els aparells.



Tapet


El lloc on es realitza la gimnàstica rítmica es important per que necessita una altura i espai determinat. Els gimnasos solen ser d'almenys 8 metres. I els exercicis es realitzen amb un tapet de 13 x 13 metres. A més, és obligatori que hi hagi una zona de seguretat d'1 metre per tots els costats del tapet, per si la gimnasta surt d'ell al realitzar algun exercici. El tapet és especial, ja que ha d'absorbir l'energia produïda pels exercicis i protegir a les gimnastes si cauen.

No hay comentarios: